Jazzens historie i Danmark og indflydelse på samfundet

Jazzen opstod blandt afroamerikanerne i det sydlige USA mellem 1900 og1920. Genren blev hurtigt populær i Europa også. Jazzen har også medvirket til politisk aktivisme i Danmark. I 1930’erne blev jazzen associeret med kulturradikalisme, mens den i 1950’erne og i starten af 1960’erne blev en forløber til 60’ernes ungdomsoprør. Der var mange forskellige meninger, da jazzen kom til Danmark; her fandt man musikken primitiv og hård, mens man i de kulturradikale kredse, så den som et frigørelseselement. Jazzen blev dog først rigtig nyskabende i 1933, da Louis Armstrong spillede koncert i København.

shutterstock_147816581-1Jazz i Danmark

Efter Louis Armstrongs optræden i Danmark kom de første danske swingorkestre samt jazzmagasiner og -bøger. Derudover blev jazzen under besættelsestiden også brugt som et middel til protest og behageligt tidsfordriv. Et af de største danske jazznavne frem til 1969 var Leo Mathisen. I løbet af 1950’erne og 1960’erne, blev der oprettet flere jazzklubber, hvor man dansede til den såkaldte “Revival jazz”. Denne genre blev af mange kaldt oprøret inden ungdomsoprøret, hvor man tog skarp afstand fra atomkraft og de borgerligt snæversynede. Hvis du er interesseret i at læse flere spændende artikler om jazz, så følg den populære jazzblog aarhusjazz.dk

Jazz efter 1970

Efter 1970 begyndte jazzklubberne at forsvinde, da de ikke kunne hamle op med den nye beatrock-bevægelse. I stedet for at være musik man kunne danse til, samt et frigørelseselement, blev jazzen opfattet som noget mere kunstnerisk, hvor den i dag fortsat har sine lidenskabelige tilhængere. Andre mener i dag, at jazzen har mistet sit stilede element og nu blot spilles af gamle mennesker med stråhat til firmafrokoster og andre byfester. I dag kan jazzgenren opfattes som værende plat, kommerciel og gammeldags. I dag har vi verdenskendte danske jazzmusikere såsom Chris Minh Doky, Mads Vinding og brødrene Niels Lan.