Historien om linedance

LinedanceLinedance er en form for dans, som de fleste kender lidt eller måske en del til. Det er en dans, som mange danser i deres fritid, og mange har sikkert prøvet et par enkelte danse under en selskabsleg til en fest eller lignende.

Oprindelig dansede man linedance til Country og Western musik. Det var her, at dansen rigtig blev udbredt, men i dag kan man også danse til både pop og rock. Det, som kendetegner linedance, er nemlig repetition. Til en melodi danser man de samme trin igen og igen. Trinene strækker sig typisk over 32, 48 eller 64 taktslag, og dem gentager man så igen og igen, indtil melodien er slut. Derudover er det de samme grundtrin, der går igen i linedance.

Hvis man vil se lidt på rødderne i linedance, må man kigge til folkedans og kædedanse, hvor man står på række og danser, som også ses i nutidens linedance, og som navnet så fint antyder. I engelsk folkedans ser man også dans på rækker, og det er formentlig nogle af de danse, der blev taget med, da mange europæere emigrerede til USA. I USA kendte indianerne dog i forvejen til dans på rækker, så det er ikke så usandsynligt at dansene er blevet kædet sammen til det, som kendes som linedance.

Linedance har siden da udviklet sig og været igennem flere forskellige faser, før det blev til den dans, som kendes i dag. I 60’erne dansede man ‘Hully Gully’ og ‘the Stroll’, der blev vist i filmen ‘Grease’. Op igennem 70’erne kom ‘Nut Bush’ samt ‘Bus Stop’ til og først i 1980 blev dansen kaldt for linedance. Herefter begyndte man at lave egentlige koreografier i stedet for at danse tilfældige trin, som opstod på dansegulvet på diskotekerne. Og i 1990’erne begyndte man at oprette klubber, hvor man kunne mødes for at danse og lære linedance.